wtf is unflappable Steven ?

Mijn foto
Olmen, Antwerpen, Belgium
Onverstoorbaar, cynisch, verwaand

donderdag, november 04, 2010

Divali

Alweer een tiental dagen in het land der hoofdschudders en klaarblijkelijk vieren die gasten morgen hun versie van Kerstmis.

Wat dus Kerstmis voor ons is, is Divali voor de Indiërs, en dit blijkbaar over de diverse geloofsgrenzen heen, alhoewel het duidelijk het sterkst leeft bij de Hindu's.

Divali is dus zowat het enige feest in Indië dat alle hoofdschudders voor enkele dagen verenigd. Traditioneel is het bekend als "Het feest van het licht". In de praktijk worden kleine lampen (diya's) aangestoken.


De festiviteiten gaan steeds gepaard met het massaal afsteken van vuurwerk. Divali is een vrolijk feest en wordt vaak gevierd in gezinsverband, het is met name een feest voor iedereen, voor jong en oud, man en vrouw, arm en rijk, ongeacht de kaste (wat dus wel nog zeer sterk leeft in dit land). Divali wordt gevierd om het licht te verwelkomen in het leven. Licht wordt bij de Indiërs namelijk altijd geassocieerd met succes en hoop.

Het vieren van Divali gaat steeds gepaard met het nuttigen van zoetig eten (my kind of party). Ook opmerkelijk is dat Divali elk jaar weer op een andere dag valt, volgend jaar dus bijvoorbeeld op 26 oktober.


"Do they know its Christmas time" (Band Aid)


Geen opmerkingen: